Liposukcja to chirurgiczny zabieg polegający na usunięciu nadmiaru tkanki tłuszczowej z różnych okolic ciała, nie dających się wyeliminować ćwiczeniami czy dietą. Liposukcję wykonuje się zazwyczaj w rejonie brzucha, pośladków, bioder, kolan, ud, ramion, podbródka, szyi i policzków. Zabieg w zależności od okolicy wykonuje się w znieczuleniu miejscowym lub przy większych obszarach ciała w znieczuleniu ogólnym. Polega na nacięciu miejsc, przez które chirurg wprowadza kaniulę, rozbija komórki tłuszczowe, które następnie są odsysane. Po zabiegu pacjenci muszą nosić specjalne ubranie uciskowe, dzięki któremu zmniejszają się obrzęki, a skóra łatwiej się obkurcza.

Liposukcja jest wskazana u osób z prawidłową masą ciała i nie można jej traktować jako sposobu walki z otyłością, a jedynie jako zabieg niwelujący mankamenty figury.
Operacja trwa zazwyczaj od 2 do 5 godzin w zależności od okolicy, która jest jej poddana i ilości odsysanego tłuszczu ( w trakcie jednego zabiegu możemy odessać do 3 litrów tłuszczu). Okres rekonwalescencji to około 14 dni, zdjęcie szwów odbywa się w 7-8 dobie po zabiegu.

Przed wykonaniem zabiegu konieczne jest wykonanie badań : grupa krwi, morfologia, OB, wskaźnik krzepnięcia ( APTT i INR), kreatynina, poziom glukozy, elektrolity ( NA, K), badanie ogólne moczu, szczepienie przeciw WZW typu B.